WIKI : etusivu » ohjelmointi » htaccess

.Htaccess

.htaccess-tiedosto on web-palvelimen asetustiedosto, jolla voidaan esimerkiksi asettaa omia virhesivuja ja suojata sivuja salasanalla. Tiedoston voit kirjoittaa tavallisella tekstieditorilla, esim. Windowsin Muistiolla (Notepad). Kun tiedosto ladataan hakemistoon, se vaikuttaa kyseisessä hakemitossa sekä kaikissa sen alaisissa hakemistoissa.

Omat virhesivut

Voit tehdä oman virhesivun käyttämällä .htaccess-tiedostoa. Tavallisin virheilmoitus, jonka web-palvelin käyttäjälle palauttaa, lienee ”Sivua ei löydy” (”Page not found”). Tämän voit tehdä haluamaksesi siten, että määräät .htaccess-tiedostolla, että käyttäjälle näytetäänkin kustomoitu virhesivu. Kirjoita .htaccess-tiedostoon seuraava rivi:

ErrorDocument 404 /404.html

Voit ohjata käyttäjän jonnekin sivustosi ulkopuolelle seuraavasti:

ErrorDocument 404 http://www.toinenosoite.fi/404.html

Hakemistolistaus näkyviin

Oletuksena palvelin palauttaa 403-virheen, kun hakemistojuureen mennään, eikä indeksitiedostoa (esim. index.html) ole määritelty tai sitä ei löydy. Kirjoita .htaccess-tiedostoon alla oleva rivi ja laita se hakemistoon, jonka listauksen haluat näkyville:

Options +Indexes

Hakemiston salasanasuojaus

[Kesken]

HTTP -> HTTPS -ohjaus

Voit pakottaa https-yhteyden (suojattu yhteys) sivustollesi lisäämällä html-hakemiston juureen .htaccess-tiedoston, jossa on seuraava sisältö:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Huomaathan, että .htaccess tulee sijaita html-hakemiston juuressa (eli esim. hakemistossa /public/html).